Sunday, August 26, 2012

【Tutorial UTAU】 Glosar de termeni 【1/?】

Aceştia sunt termenii utilizaţi in comunitatea UTAU şi a căror semnificaţie ar fi bine să o ştiţi pentru a nu fi foarte debusolaţi atunci când începeţi să folosiţi programul! (în parte luată din thread-ul lui Myst de pe forum)

Ameya/Ayame - creatorul programului şi cel care continuă să lucreze la el. Twitter: @ameyaP_
AppLocale - program care înlocuieşte sistemul de operare în cazul în care acesta nu poate fi schimbat în limba japoneză.
Audacity - program audio freeware, folosit pentru a înregistra un voicebank sau a realiza mixajul unui cover.
CV - "consoană-vocală" metoda cea mai simplă de a înregistra un voicebank. Presupune înregistrarea numai a sunetelor de forma V / "vocală" (a, e, i, o, u, n) şi CV (ba, be, ka, ki, ja, re, etc.)
CV-VC -  "consoană-vocală-vocală-consoană" metodă mai complexă de a crea un voicebank. Presupune suprapunerea consoanei dintre doua vocale. Aceasta metodă este folosită şi pentru a crea voicebank-uri pentru alte limbi în afară de japoneză (engleză, coreeană, chineză, spaniolă, etc.)
Fanloid/Fanmade - nume dat unui derivat Vocaloid sau UTAU ce NU are voce de sine stătătoare (adică dacă nu poţi downloada/cumpăra vocea, el/ea este un fanloid)
flag(s) - principala modalitate de a modifica vocea în cadrul programului. Există numeroase astfel de constante şi se notează cu litere mari sau mici: BR, b, g, H, Z, x, w, etc.
genderbent - varianta de sex opus a UTAUloidului sau Vocaloidului. Poate fi considerat fanloid şi vocea acestuia/acesteia poate fi creată folosind flag-ul g (pentru UTAU) sau parametrul GEN (pentru Vocaloid)
hiragana - unul dintre cele 3 alfabete ale limbii japoneze. Hiragana este folosit de către programul UTAU în setări, alături de romaji. UTAUloizii ce provin din Japonia au de cele mai multe ori fişierele voicebank-ului denumite folosind caractere hiragana, dar se întâmplă şi la cei proveniţi din alte regiuni.
katakana - unul dintre cele 3 alfabete ale limbii japoneze. Este folosit pentru a scrie cuvinte de împrumut pentru limba japoneză (de exemplu, cuvinte provenite din engleză) şi poate apărea in voicebank-uri ca denumind sunete ca la/le/li/lo/lu sau R englezesc(ラ/レ/リ/ロ/ル),etc. În general sunete ce nu există în fonetica japoneză.
MIDI - "Musical Instrument Digital Interface" pot fi importate în UTAU şi folosite ca bază pentru UST-uri.
NicoNicoDouga - site japonez asemănător Youtube-ului.
OREMO - program audio de înregistrat creeat special pentru UTAU. Utilizatorul înregistrează ghidându-se după o notă anume şi o listă de sunete, iar programul creează fişierele audio ale voicebank-ului.
Piapro - site creeat de Crypton pentru a susţine mişcarea Vocaloid, unde producatorii de muzică/artiştii uploadează cântece, instrumentale, imagini, videoclipuri.
"P-name" / "nume P" - poreclă însoţită de onorificul P dată cuiva care este foarte bun la a folosi UTAU, Vocaloid sau MikuMikuDance. Înseamnă "producător" şi este un mod politicos de a-i recunoaşte meritele. NU îţi dai propriul nume P, el este dat de fani.
Reaper - program de editarea audio care are un trial ce practic nu se termină niciodată. Nu poate fi folosit pentru proiecte comerciale.
reclist - "recording list" listă de sunete ce trebuie înregistrate pentru a crea un voicebank
resampler - componentă a programului UTAU care are rol în generarea vocii. Există mai multe resamplere, create atât de Ameya cât şi de alte persoane.
romaji - o formă de scriere a limbii japoneze folosind litere latine. Este mai ales folosită de persoane a căror sistem de operare nu este setat în limba japoneză/ nu poate citi alfabetul japonez)
Tumblr - reţea de socializare folosită de userii UTAU.  
Twitter - reţea de socializare folosită de userii UTAU.
UST -  "UTAU Sequence Text" format de fişier generat de UTAU ce nu necesită importare sau editare specială la deschiderea în program. Conţine versurile şi notele necesare programului pentru a genera vocea.
UTAU - se referă fie la programul în sine, ori la personajul-avatar al unui voicebank. Pentru a fi considerat UTAU, el trebuie sa aibă un voicebank, public sau nu. 
UTAUloid - alt nume dat personajului-avatar al vocii.
VCV - "vocală-consoană-vocală". O altă metodă de înregistrare a voicebankului, sensibil mai realistică. Se înregistrează sunetele într-o secvenţă continuă, iar în program setările au o formulă specială: se suprapun vocalele dintre două consoane.
VSQ - "Vocaloid SeQuence file" tipul de fişier în care programul Vocaloid salvează proiectele. Poate fi importat in UTAU.
wav - tipul de fişier audio folosit de UTAU. Sunetele din voicebank trebuie sa fie .wav pentru ca programul să le citească. De asemenea, e formatul fişierelor audio generate de program.
wavtool - componentă a programului UTAU, cu rol în generarea vocii. Nu există decât două în momentul de faţă.


No comments:

Post a Comment